Hvad er sepsis (blodforgiftning)?

Sepsis er blodforgiftning, der skyldes en invasiv infektion.


Når bakterierne invaderer blodbanen, producerer de giftstoffer. Det får en til at føle sig syg og feberagtig, og giften begynder at angribe blodkarrenes hinde, så de bliver utætte.  I takt med at blodet lækker fra blodkarrene rundt om i hele kroppen, vil den mindre mængde blod, der er tilbage i kroppen, ikke være tilstrækkelig til at transportere ilten rundt til alle dele i kroppen. Lungerne skal arbejde hårdere for at opretholde cirkulationen i kroppens vitale organer, kredsløbssystemet reducerer blodtilførslen til hænder og fødder samt hudoverfladen. Det er sådan, symptomerne på blodforgiftning , såsom bleg hud, kolde hænder og fødder og hurtig vejrtrækning, udvikler sig. Når blodet siver ud i vævet, viser det sig på huden som de typiske petekkier. Det er udslæt i form af småblødninger i huden, der ikke bliver blege, når man trykker på dem. I de fleste tilfælde vil hurtig behandling forhindre sygdommen i at udvikle sig yderligere.
Men sommetider er patienten så alvorligt syg, når behandlingen påbegyndes, at kredsløbssystemet er så overbelastet, at patienten kollapser og har brug for akut og intens genoplivning.

Hvad sker der i de meget alvorlige tilfælde af blodforgiftning?

I de meget alvorlige tilfælde kan blodforgiftning også forårsage, at der dannes blodpropper rundt om i hudens små blodkar og muskelvævet. Væv, der ikke får tilført ilt på denne måde, dør og bliver sort. Dette kan forårsage omfattende ardannelse og i ekstreme tilfælde føre til amputation. Dette kan også ske i de vitale organer, såsom nyrerne, hvilket kan føre til, at nyrerne i de meget alvorlige tilfælde svigter.
I værste fald kan selv den bedste medicinske behandling ikke forhindre sygdommen i at udvikle sig, og patienten vil i sidste ende dø. I de seneste årtier har ca. et ud af fem tilfælde af meningokokblodforgiftning været dødelige, men hurtigere og bedre behandling øger chancerne for at overleve. Det er derfor vigtigt at kende og være opmærksom på symptomerne.