Bakteriel meningitis

Meningitis og blodforgiftning forårsaget af bakterier er som regel mere alvorlig end de andre typer.

Der er mindst 50 bakterietyper, der kan forårsage meningitis og blodforgiftning, men de primære typer er:

Der findes også sjældnere typer bakteriel meningitis.

Meningitis er en betændelse i hjerne- og rygmarvshinderne. De fleste alvorlige tilfælde skyldes bakterier. Pneumokokbakterien har hidtil været den hyppigste årsag til bakteriel meningitis i Danmark, men efter indførelsen af pneumokokvaccine i børnevaccinationsprogrammet må dette billede forventes at ændre sig. Næsten lige så udbredt er meningokokkerne, og der er i øjeblikket et meget lovende udviklingsarbejde i gang af en vaccine mod meningokok type B, som man hidtil ikke har kunnet vaccinere mod, og som er ansvarlig for størstedelen af tilfældene der skyldes meningokokbakterier.

Baktererne forekommer naturligt hos mange mennesker. De trives bagerst i næsen og i svælget og spredes konstant ved hoste, nys og tæt kontakt. Dette er som regel fuldstændig harmløst, og bakterierne gør normalt overhovedet ingen skade.
Men under uheldige omstændigheder og hos personer, der er disponerede, kan disse bakterier være årsag til en lang række sygdomme – alt lige fra bronkitis, øre- og bihulebetændelse til livstruende lungebetændelse, meningitis og i sjældnere tilfælde blodforgiftning. Sommetider kan meningitis udvikle sig fra mildere infektionsformer, såsom mellemørebetændelse.

Meningitis opstår, når de bakterier, der er trængt ind i blodbanen, bevæger sig rundt i kroppen for til sidst at inficere hjernehinderne og cerebrospinalvæsken – dvs. de membraner og den væske, der omslutter og beskytter hjernen og rygmarven.
Hvis først bakteriere når herind, kan infektionen udvikle sig enormt eksplosivt, og i løbet af meget kort tid kan den ramte blive livstruende syg, gå i koma eller dø.

Bakterierne kan formere sig frit i cerebrospinalvæsken, hvor de afgiver giftstoffer, der forårsager betændelse og hævelser i hinderne og selve hjernevævet. Det får trykket til at stige i hjernen, hvilket forårsager meningitissymptomer såsom hovedpine, nakkestivhed og lysfølsomhed. Spædbørn bliver irritable. De kan græde skingert og klagende. De kan være stive eller slappe, og det bløde punkt på toppen af hovedet (fontanellen) buler op. I takt med at sygdomme skrider frem, bliver patienten sløv, forvirret og uklar. Patienten kan også få krampeanfald og til sidst miste bevidstheden. Infektionen kan være dødelig, hvis betændelsen og skaden i hjernen ikke kan stoppes med antibiotika og anden behandling.

Infektionen kan i nogle tilfælde også forårsage sepsis. Sepsis er blodforgiftning forårsaget af bakterier i blodbanen. Bakterierne afgiver giftstoffer, som angriber blodkarrene, så de bliver utætte. Det resulterer i, at kroppen kan transportere mindre blod rundt i kroppen til de vitale organer. Nedsat blodforsyning betyder, at den ilt, der føres rundt via blodet, ikke når ud til væv og alle organer. For at opretholde en tilstrækkelig ilttilførsel til de vitale organer reducerer kredsløbssystemet blodforsyningen til hænder, fødder og hudens overflade. Symptomerne på blodforgiftning er kolde hænder og fødder, bleg hud, udslet og hurtig vejrtrækning. Hvis behandling ikke lykkes, kan blodforgiftning i sidste ende gøre store skader på kroppens vitale organer, herunder hjertestop, kollaps og død.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at ikke alle får samtlige symptomer, og der er ikke to tilfælde, der er ens. Personer med en pneumokoksygdom får f.eks. ofte ikke noget udslet, og der er forskel på symptomerne for småbørn, større børn og voksne/ældre. Læs mere om symptomer